Momenteel worden de meeste pellets (korrels) verkocht tegen een richtprijs van 3,75 euro per zak van 15 kg. Er zijn echter verschillende merken pellets op de markt die voor een lagere prijs verhandeld worden.

Wij raden het gebruik van deze goedkope en vaak minderwaardige pellets (veelal uit voormalige Oost-Blok landen) af. Het gebruik van deze pellets geeft dikwijls technische problemen en ze hebben ook een lagere warmte output. Het gebruik van degelijke DIN-PLUS of EN gekeurde pellets is dan ook noodzakelijk om een zeer zuivere en efficiënte verbranding te krijgen.

Zelf beschikken wij over 4 tal merken pellets waarvan wij uit ervaring weten dat deze van een zeer hoge kwaliteit zijn. Wij adviseren onze klanten dan ook aan enkel deze pellets te gebruiken zodat wij niet steeds moeten langsgaan voor technische problemen en de bijhorende financiële kosten door te rekenen.

Waarom stijgt de prijs van pellets niet als iedereen pellets wil?

In ons land is het verbruik van pellets niet overdreven hoog in vergelijking op Europese schaal. De vraag naar pellets stijgt wel maar ook het aanbod stijgt door de opkomst van nieuwe producenten in Europa en België. Ook worden voor de productie van pellets snelgroeiende boomrassen (volgroeid op 6 jaar) gebruikt zodat er steeds voldoende bomen beschikbaar zijn.

Verder kunnen we nog zeggen dat de vaste kosten voor de productie van pellets niet snel stijgen, enkel een stuk loonkost kan de prijs beïnvloeden. Door de massaproductie zal dit te verwaarlozen zijn. Maar wel moeten we rekening houden dat onze stookolie bijna met 40% gestegen is de afgelopen jaren. Hierdoor gaan de producenten enkele eurocentjes meer kunnen vragen. De tegenhanger hiervan echter is dat de vraag naar alternatieve milieuvriendelijke brandstoffen stijgt. Hierdoor komt het product sterker in de picture te staan en gaat ook de concurrentie een rol spelen. Bovendien komen er steeds meer producenten bij. Sinds 2008 tot heden zijn er in Europa een 40 tal grote producenten bijgekomen. Hierdoor wordt de concurrentie steeds groter en kunnen de pelletprijzen dalen op de transportkosten na.