Zijn er verschillende kwaliteiten pellets?
Ja, het voornaamste verschil zit er in de gebruikte grondstoffen en de hardheid van persen van pellets. Minder goede pellets zijn zachter waardoor ze sneller verbranden, meer stof afgeven en er een groter verbruik zal zijn. Regelmatig geven deze slechte pellets ook technische problemen. Het is dan ook van groot belang dat de gebruikte pellets van een uitstekende kwaliteit zijn zodat onze toestellen jarenlang zonder problemen kunnen functioneren.
Wat wordt er in houtpellets verwerkt?
Meestal worden pellets van 100% harshoudende boomsoorten gemaakt zonder toevoeging van bindmiddelen zoals lijm. Ook wordt regelmatig hout van loofbomen toegevoegd. Dit zijn pellets die meestal donkerder van kleur zijn. Uit ervaring weten we dat 100% harshoudende pellets de beste resultaten geven, zowel als verbranding als kaloriewaarde.
Kunnen pellets ook van andere gronstoffen gemaakt worden?
Jawel, er wordt volop geëperimenteerd met pellets op basis van Mais, Zonnebloempitten, Havergewassen enz….. Echter treed er bij de verbranding van deze stoffen een vervelende bijwerking op zodat onze schouwen hierdoor aangetast worden en de kachels na verloop van tijd niet meer goed functioneren. Ook moet men hierbij ook nog de vraag stellen of het gebruik van voedergewassen ethisch verantwoord is. Dus voorlopig enkel houtpellets!
Hoe kan men zien of men goede of slechte pellets heeft?
Neem een houtpellet en doe ze in een glas water, indien ze zinkt is het een pellet met een goede hardheid.
Wanneer men een grop pellets in de hand neemt moeten ze stevig en glanzend zijn, wanneer ze minder glanzend zijn kunnen er toevoegstoffen aan toegevoegd zijn om de pellets beter te binden.
Kijk ook of er niet teveel stof ligt tussen uw pellets, vooral voor CV-systemen is dit zeer belangrijk omdat deze sneller verstoppen omdat ze meestal via een bulk-container worden gevoed.
Lengte van een pellet mag maximaal 4 maal de diameter zijn.